the NachtKabarett

This is a translation.
For the original article, click here.
Bookmark and Share

Marilyn Manson & BladeRunner

Marilyn Manson & Blade Runner

Alkuperäinen kirjoitus ja sisältö © Nick Kushner
Käännös: TheMagician

Yhteistyössä, Mr. Insanity / Don Kurtz

Marilyn on siteerannut Philip K. Dickin olleen inspiraationa ja on sanonut Blade Runner -elokuvalla olleen merkittävä vaikutus häneen lapsena. Tämän elokuvan ja Marilynin teosten (erityisesti Triptyykin) ja persoonan välillä on tarpeeksi monia rinnakkaisuuksia, että se on tutkimisen arvoinen. Esteettisesti puhuen, huomattavin kunnianosoitus Blade Runnerille on Mansonin jäljittely Daryl Hannahin meikkauksesta.

Kirjan alkuperäinen nimi on Palkkionmetsästäjä (Do Androids Dream of Electric Sheep?). Elokuvan julkaisusta lähtien kirjan nimenä on pidetty Blade Runneria ja alaotsikkona 'Palkkionmetsästäjä'. Ridley Scott lisäsi elokuvan Blade Runner ohjaajan versioon kohtauksen, jossa Rick Deckard uneksii yksisarvisesta. Se pohjimmiltaan vastasi kysymykseen, jonka kirja esitti. Androidit eivät uneksi sähkölampaista, ne uneksivat yksisarvisista. Rick Deckard oli androidi, jonka ainut tehtävä oli poistaa muita androideja käytöstä. Unet olivat toimineet inspiraationa suurelle osalle Antichrist Svperstar albumista ja triptyykki yleisesti käsittelee manipulaatiota, vieraantumista ja tuntemuksia joukkoon kuulumattomuudesta sekä hyväksikäytöstä.

Selvä rinnakkaisuus pöllön opaakin silmän ja Marilynin piilolinssin välillä.

Elokuvan miljöö on synkkä, karu, futuristinen Amerikka. Siinä saa sellaisen tunteen, että rikkaat ihmiset ovat asuttautuneet avaruuteen köyhien ja nöyrien perineen maapallon. Huomioi triptyykissä se, että Holy Woodissa asuu rikkaat, hohdokkaat tähdet ja 'tärkeät' ihmiset, kun taas Kuolemanlaaksossa (The Valley Of Death) mitättömyydet pakotetaan asumaan ("Voin kertoa mistä avaruudessa puhutaan, maapallomme on liian harmaa," Disassociative). On myös mielenkiintoista huomata, että Mechanical Animals albumi todistaa Aadamin hyväksymisen Holy Woodiin ja että tämä albumi sisältää monia viittauksia avaruudesta.

Toinen mielenkiintoinen sivuhuomautus on se, että elokuvan tapahtumapaikkana on LA, vuonna 2019. Manson muutti LA:han kirjoittaessaan Mechanical Animals albumia ja hän siteerasi kaupungin olleen inspiraationa albumille.

Rinnakkaisuuksia on myös replikanteissa Blade Runner elokuvan ja Mechanical Animals albumin välillä. Osa tarinaa Mechanical Animals albumilla kertoo maailmasta, jossa ihmiset ovat tehneet itsestään hyödyttömiä teknologian avulla. Heidän ainut hyvä puolensa on se, ettei robotit kykene kopioimaan ihmissielua ("Normielämää. Olen ainoastaan sielun mallikappale. Tehty näyttämään ihmiseltä," I Don't Like the Drugs (But the Drugs Like Me)). Replikantit ovat humanoideja ("Sinä olet posthumani ja ohjelmoitu," Posthuman) tekemään orjatyötä ("En ole olemattoman jumalan orja. En ole paskaakaan välittävän maailman orja," The Fight Song) perustaakseen siirtokuntia avaruuteen. Ne luodaan kiinteällä neljän vuoden elinajalla ("Kun haluat sen, se katoaa liian nopeasti," The Speed of Pain), ("Luonnonmukainen ja teeskentelevä. Toivoton ja kertakäyttöinen," New Model No. 15). Ne ovat näennäisesti ihmisiä joka tavalla; niillä on jopa tunteita ja muistoja olemattomasta elämästä ("Myy meille korvike. Somistettu ja aito jäljitelmä. Mitä tahansa ollakseni hyväksytty," Rock Is Dead), ("Olen uusi, olen uusi, uusi malli. Olen tyhjä sisimmiltäni," New Model No. 15). Ne julistettiin laittomiksi avaruudessa tapahtuneen verisen kapinan jälkeen. Jokainen löytynyt replikantti tulee poistaa käytöstä. Pieni ryhmä niitä karkaa avaruudesta ja palaavat maapallolle tehtävänään löytää heidän tekijänsä ja lopulta keinon pidentää heidän elinaikaansa väistämättömää 4 vuotta pidemmäksi.

Replikantit Mekaaniset Eläimet

Rick Deckard (Harrison Ford) on 'blade runner'. Etsintänsä aikana löytääkseen mainittuja replikantteja hän tahattomasti rakastuu Rachaeliin (Sean Young), replikanttiin. ("Löysin sinut, on melkein liian myöhäistä. Ja tämä maapallo näyttää unhoituttavan," The Last Day on Earth), ("Olit mekaaninen morsiameni [Ralph Nadar nyökkäys joka tapauksessa]. Olit fenobarbinukke," Mechanical Animals). Hän ainoastaan epäilee olevansa replikantti, kunnes Deckard selventää, että hän todellakin on replikantti. Hän on täysin tietoinen ahdingosta, jonka hän nyt kohtaa ("Masennuksen mannekiinikuningatar. Naama kuin kuolleen tähden," Mechanical Animals)

"You were from a perfect world. A world that threw me away today. To run away"
"Tulit täydellisestä maailmasta. Maailmasta, joka karkotti minut tänään. Paetakseen."
Kuten 'Coma' metaforisesti sanoo kappaleessa Coma White

Hahmo nimeltä Roy on replikanttien johtaja. Alla on ote Royn tapaamisesta Tyrellin, hänen tekijänsä kanssa...

Roy: Ei ole helppoa tavata tekijäänsä.
Tyrell: Miten hän voisi olla avuksi?
Roy: Pystyykö tekijä korjaamaan rakentamaansa?

Tekijä ei pystynyt korjaamaan rakentamaansa ("Siihen ei ole parannusta mikä tappaa minut," Minute of Decay), joten Roy tappoi hänet. ("Olen matkallani tuhoon. Haluaisin viedä sinut mukanani," Minute of Decay) ("Kun sielu on niin digitaalinen keho käyttäytyy näin," Disassociative)

Tässä on ote kohtauksesta, jossa Leon (replikantti) yrittää tappaa Deckardin ilmiselvänä yrityksenä pelastaa oman henkensä...

Leon: Syntymäpäiväni on 10. huhtikuuta, 2017. Kuinka kauan elän?
Deckard: Neljä vuotta.
Leon: Kauemmin kuin sinä! Eikö ole tuskallista elää pelossa?
Leon: Herää! On aika kuolla!

"En koskaan pääse pois täältä. En halua vain leijua pelossa. Kuollut astronautti avaruudessa," Disassociative