the NachtKabarett

This is a translation.
For the original article, click here.
Bookmark and Share

Merkurius

Merkurius

Alkuperäinen teksti © Nick Kushner (ellei toisin mainita)
Käännös: TheMagician

Androgyyni

Androgyyni

Mechanical Animals albumin kansikuva Mansonista Androgyyninä, aiempi versio, jossa on korostetummat ruumiinosat

Manson on usein herättänyt ja käyttänyt hyväkseen Merkuriuksen symbolismia hänen taiteessaan. Roomalaisessa mytologiassa Merkurius on kreikkalaisen jumalan Hermeen nimi (Mercurius), Tiedon Kantaja ja Jumalten Sanansaattaja ja tämän takia Merkuriuksesta, alkuaineena ('Mercury' on suomeksi myös elohopea) ja symbolina, tuli synonyyminen älykkäälle, runolliselle sekä taiteelliselle tyylille. Ja tämä sanottuna, Mansonin ilmentymä symbolismista pitäisi olla melko selvä. Alkemiassa se on sublimoiduin elementti ja sen ruumiillistuma otti Androgyynin muodon; kuvattuna puoliksi miehenä ja puoliksi naisena. Tämä kuva tietenkin heijastaa valon ja pimeyden sekä positiivisen ja negatiivisen kahtiajakoa sulautuneena yhdeksi täydelliseksi tasapainoksi; Marilyn Mansoniksi. Tätä Manson esittää Mechanical Animals albumin kansikuvassa.

Manson paljasti myöhemmin ennen Holy Woodin julkaisua, että edellisen albumin nimi oli anagrammi :

MAR1LYN MAN5ON
OOOOO Mechanical Animals
MAR1YN MAN5ON
is an Alchemical Man

(on Alkeminen Ihminen)

Holy Woodin aikana Manson kaikkein avoimmin vertasi itseään Merkuriukseen, omaksuen sen symbolin itselleen eri muodoissa. Yksi näistä oli hänen käyttönsä Merkuriuksen Kolmannesta Pentaakkelista hänen internetsivustollaan TheLambOfGod.com vuoden 2000 kesällä introna Holy Woodin uudelle kuvalle ja teemoille.

Merkuriuksen Kolmas Pentaakkeli, otettu kirjasta The Key Of Solomon The King Merkuriuksen Symboli Mansonin omaksumana, koko Holy Woodin ajanjakson
Oikealla; valokuva Marilyn Mansonista ja Dave Sardysta, Holy Woodin tuottajasta, kesällä vuonna 2000 äänityksen aikana. Taustalla näkyy kuva alkemisesta androgyynistä. Vasemmalla;

"Aurora Consurgensin johdantosivu on allegoria viisaudelle, joka tunnetaan myös 'etelätuulena,' symbolina sekä Pyhälle Hengelle, että sublimaation kokonaisuudelle."

"Tässä etelätuuli kuvataan isona kotkana vähitellen yhdistäen kaksi vastakohtaa. Kolme jalkaa, joilla androgyyninen olento seisoo, viittaa kolmijalkaiseen jalustaan, jonka päällä tislausastia saatetaan alttiiksi tulelle. Yhdistämisen jälkeen Sol sanoo Lunalle, 'nousemme kaikkein muinaisimman tasolle [tarkoitetaan 24:ää sublimaatiota tai kotkaa], jonka jälkeen palava valo kaadetaan minuun ja sinuun' (Senior Zadith, teoksessa: Aurora Consurgens)."

Alchemy & Mysticism: The Hermetic Museum kirjoittanut Alexander Roob
Kuva Mansonista (vaikkakin epäselvä) kolmijalkaisena The Grotesk Burlesk kiertueen alkuvaiheessa. Vaikka kuvaa ei siitä olekaan olemassa, Mansonin väitetään käyttäneen toista teatterimaista ruumiinosaa samoihin aikoihin Euroopassa, jossa hänellä oli kaksi päätä. Molempia näistä lisäyksistä voidaan pitää ominaisuuksina yllä olevalle hermafrodiitille.
Manson Androgyynin toisena edustajana Holy Wood ajanjakson aikana
Kaksi toista kuvailua Alkemisesta Androgyynistä

Vasemmalla; "Ulmannus (1400-luvun alussa) alkoi, kuten Jakob Böhme, ihmisen vapaalla valinnalla vihan ja rakkauden maailmasta. 'Täällä sinulla on kolme valtakuntaa, joissa toivot olevasi, työsi ovat niiden mukaisia.' Ihminen luodaan kahtalaisesta auringosta.' Sisäinen, hengellinen aurinko ilmentää jumalallista hermafrodiittia. Hän on epäitsekkään alkemian ruumiillistuma, koostuen 'jeesuksesta, puhtauden mieskivestä' (Mercurius/Henki) ja 'mariasta, ihanuuden naiskivestä' (Luna/Keho). Heidän liittonsa Isä Jumalan (Sol/Sielu), 'öljykiven', kanssa vahvistaa kaikkia paholaisen kiusauksia vastaan.' Buch der heiligen Dreifaltigkeit, 1400-luku"

Oikealla; "Tämä androgyyninen olento on aavemainen, julkein olemus 'Lucifer Antikristuksesta ja hänen äidistään: yksi keho ja sielu, kiinteä ja volatiili. Tässä käsittyy tämän maailman luonnolliset taiteet.' Niiden juuret ovat seitsemän kuolemansyntiä. Neljä kruunua ovat elementtejä, joita kuvaa alempi nelinäisyys Ulmannuksen järjestelmässä: Mars (tuli), Venus (vesi), Saturnus (maa), Jupiter (ilma), 'elementit tuovat hyvää ja pahaa, iankaikkisesti erotettuna'. Ne ovat liittoutuneet negatiivisesti 'mustaan muistoaurinkoon' 'sol lapiksena ja metallisena aineena'. Buch der heiligen Dreifaltigkeit, 1400-luku"

Alchemy & Mysticism: The Hermetic Museum kirjoittanut Alexander Roob

Huomaa okkultistisen Äiti, Isä, Lapsi teeman merkitys, jota käsitellään The Love Song kappaleessa

Oikealla; yksi nähtävistä kuvista Guns, God & Government DVD:llä. Vasemmalla; alkuperäinen kuva Alexander Roobin kirjasta Alchemy & Mysticism: The Hermetic Museum.
"'Täällä syntyy jalo ja rikas kuningatar/ Jota filosofit vertaavat tyttäreensä/ Hän lisääntyy ja tuottaa lapsia lukemattomasti/ Ne ovat vapaita kaikista epäpuhtauksista/ ja ilman ravintoa. (...) Minusta tuli äiti/ ja silti pysyn piikana/ Ja riippui sisimmästä olemuksestani. Että pojastani tuli isäni/ Kuten Jumala on määrännyt olennaisella tavalla. Äiti, joka synnytti minut/ Minun kauttani tulee hän uudelleen syntymään Maassa.' Rosarium philosophorum, 1550"

Kääntäjän huomautus: Käännetty käyttäen useaa eri versiota tekstin käännöksestä

Merkuriuksen edustamisen rinnalla, Mansonin ruumiillistuma Androgyynistä on myös symbolinen puolille Mechanical Animals albumin kappalesta. Albumin vihkosen kääntöpuolella Manson on pukeutuneena Omēgaksi, fiktiivisen ryhmän Omēga And The Mechanical Animals (suom. 'Omēga Ja Mekaaniset Eläimet') päälaulaja. Sen sijaan, että kappaleiden kulku olisi syklinen, kuten Antichrist Svperstar albumilla tai lineaarinen, kuten Holy Wood albumilla, Mechanical Animals kuvaa ajan ja avaruuden samaa ajanjaksoa. Tarina kerrotaan Mansonin albumien Antichrist Svperstar, Mechanical Animals ja Holy Wood muodostavassa Triptyykissä, joka on omaelämäkerrallinan tarina Mansonin elämästä kertoen kasvavasta pojasta, johon maailma vaikuttaa ja haluaa muuttaa maailmaa aloittamalla vallankumouksen. Mutta vallankumous alettua se lakkasi olemasta vaarallinen ja siitä tuli pelkkä tuote muiden seassa. Ja ainut tapa tuhota tämä korruptio ja pysäyttää tyhjä vallankumous on tuhota se mitä luot ja siten luonnostaan tuhoten itsesi. Mechanical Animals kuvaa sitä vaihetta tarinassa, jossa tapahtuu nousu kuuluisuuteen ja jossa vallankumouksesta tulee pelkkä tuote. Puolta albumia kuvaa Omēga And The Mechanical Animals, joka näyttää julkisen puolen, sen irstailevan ja nautinnonhaluisen puolen. Ambivalenttinen vallankumouksen korruptiosta, tämä puoli albumista on täynnä leikillisiä yliampuvia pettymyksen tyhjiä hymnejä. Toinen puoli albumista ei kuitenkaan näytä julkista ja hemmottelevaa puolta, vaan sisäisen näkymättömän konfliktin; surullisuuden, syyttömyyden ja vilpittömyyden, joka oli hävinnyt julkisessa valossa. Albumin kansikuva heijastaa tämän, aivan kuten Omēgan käänteinen puoli heijastaa sen hemmottelevaa ja tyhjää perspektiiviä. Androgyyni demonstroi tätä haurasta lapsenomaista syyttömyyttä. Ja yksi tämän esoteerisemmista kuvauksista on se, että Mansonilla on kuusi sormea vasemmassa kädessään. Mansonin vesivärimaalauksessa 'Easter Sunday' (kuva alla) (suom. 'Pääsiäissunnuntai') hänellä oli tämä sanottavanaan koskien samaa epämuodostumaa:

'Easter Sunday,' Mansonin vesivärimaalaus Tarkennettu kohta Mechanical Animals albumin kansikuvasta, jossa Mansonilla on kuudes enkelimäinen sormi
"Tämä maalaus on muutaman vuoden vanha. Se on pääsiäismaalaus, lomaesine. Hänellä (nainen) on kuusi sormea, jotka minulla oli myös Mechanical Animals albumin kansikuvassa. Se on Serafi, uskonnollinen viittaus. Enkeleiden sanottiin omaavan kuusi sormea yhdessä kädessä."
Marilyn Manson,
syksyllä 2002