the NachtKabarett

This is a translation.
For the original article, click here.
Bookmark and Share

"Hän on kuollut, käärittynä muoviin"

Alkuperäinen kirjoitus ja sisältö © Nick Kushner
Käännös: TheMagician


Twiggy Ramirez, Courtney Love ja Manson, jolla on Twin Peaks paita vuoden 1994 loppupuolella 'Self Destruct' kiertueella Nine Inch Nails bändin kanssa

Kappale 'Wrapped In Plastic' on avoin viittaus 1990-luvun alkupuolen TV-sarjaan 'Twin Peaks', jonka tekijöinä on David Lynch (pitkäaikainen vaikutus Mansoniin) ja Mark Frost, jolla on yhä pakkomielteinen kultti seuraajanaan. Manson on sanonut kappaleen otsikon yhden näkökohdan olevan keskiluokan kotitalouksien pinnallinen ihanneluonne, jotka paketoivat sohvansa suojaavaan muovipeitteeseen pitääkseen kalliin sohvapatjansa tahrattomana. Kirjaimellisesti pitääkseen lian poissa, jota voidaan pitää kielikuvana heidän eristäytymisasenteellensa kohti niiden vastenmielisyyttä, jotka eivät ole osa heidän niin sanottua "status quotansa". Ironian ollen, kuten Manson on huomauttanut, että tämä tapa kaksinaisesti toimii sekä kielikuvallisena näkökantana pitää lian sisällä; epäaidon pintakiillon valheen ollen likaisten salaisuuksien pidettynä epätoivoisesti salassa urkkivilta silmiltä päältäpäin.

Twin Peaks kuvaa tätä sanatarkasti. Sarja alkoi sanoin "Hän on kuollut. Käärittynä muoviin," puhuttuna yli hätäpuhelun raportoiden löydön kuolleesta ruumiista käärittynä paksuun läpinäkyvään muoviin. Se oli high school tanssiaisten kuningatar, Laura Palmer, kaupungin 'Twin Peaks', ilo ja ylpeys. Monimutkaisten kerrosten paljastuessa saadaan selville, ettei hän ollutkaan aitoamerikkalainen ihanneteiniuni, jona häntä pidettiin, vaan hän oli riippuvainen kokaiinista, toimi aktiivisesti prostituoituna rajan toisella puolella olevassa casinossa/bordellissa Kanadassa ja hänellä oli täydellisen vastakohtainen salaelämä, joka progressiivisesti kehittyi paljon synkemmäksi sotkien mukaan pahuuden olemuksen, joka vainosi häntä, josta hän näki kuoleman olevan ainut lohtu.

 

 

Sarja sisälsi jatkuvaa symbolismin käyttöä (sekä sarjaan keksittyä sekä parhaillaan olemassaolevaa symbolismia, Raamatusta, Itäisestä filosofiasta, kansanperinteistä, ja muista) sekä monia eriskummallisia, koomisia elementtejä joita käytettiin vastapainona sisällön raskaalle olemukselle, mukaanlukien nuoren transvestiitin David Duchovnyn (ennen 'X-Files' / 'Red Shoe Diaries' sarjoja). Se oli sensaatio, joka sai koko Amerikan ihmettelemään "Kuka Tappoi Laura Palmerin?" kahdeksi vuodeksi. Kuka, tai mikä, tappoi Laura Palmerin oli lopulta hänen isänsä, joka vieraili hänen luonaan öisin raiskatakseen hänet insestitapaamisessa. Sarjan ydin ei kuitenkaan ollut pelkästään tämä, vaan Lauran isä oli pahan hengen nimeltä "BOB" riivaama, joka tuli manalasta nimeltä Musta Maja.

Musta Maja on kielikuvallinen rinnakkaisulottuvuus, joka on esiintynyt monissa Läntisen Hermetismin okkultistisissa kirjallisuuksissa myöhäisen 1900-luvun jälkeen, nimittäin se on mainittu Madame Blavatskyn 'Salainen Oppi' kirjassa (jonka Manson on sanonut olleen suurena vaikutteena Holy Wood albumille) ja myös Aleister Crowleyn vuonna 1917 kirjoitetussa romaanissa 'Moonchild.' Twin Peaks sarjassa se on erittäin todellinen paikka, jonka sisäänkäynti löytyy läheisestä metsästä ja jonka asukkaat käyttävät heidän okkultistista vaikutustaan kaupunkiin ohuen verhon kautta, joka erottaa nämä kaksi paikkaa.

Sarjan huipentuma on jaksossa 29, viimeisessä jaksossa, jossa sarjan päähenkilö, FBI agentti Dale Cooper, pääsee Mustaan Majaan kohtaamaan "BOB" hengen ja sen omaavan pahuuden. Unitauot läpi sarjan ovat näyttäneet vilauksia Majasta mukaanlukien Laura Palmerin kaksoisolennon, joka on antanut vihjeitä Dalelle toisesta jaksosta lähtien.

Yllä oleva on äärimmäisen supistettu tiivistelmä ja sarjan tutkiminen pidemmälle (joka on ollut tämän kirjoittajan henkilökohtainen suosikki Bravo kanavan uudelleenlähetyksestä asti vuodelta 2000) on suositeltavaa. Kuitenkin, viimeisessä jaksossa, kun agentti Cooper kohtaa uudelleen Laura Palmerin kaksoisolennon, Mustan Majan pahuuden alkaessa paljastua, tuskallinen huuto, jonka hän purkaa on kuultavissa 'Wrapped In Plastic' kappaleen alussa sekä lopussa.

 

 

 

Kuvakaappaus Twin Peaks sarjasta valkoisen hevosen ilmestyksestä hetki ennen Laura Palmerin "kaksois" serkun, Maddien, murhaa, joka joutuu uudelleenmurhatuksi Lauran isän toimesta, joka on 'BOB' hengen riivaama. Esimerkki symbolismista, jota käytetään sarjassa, valkoinen hevonen on pitkään ollut kuoleman symboli, joka on ollut käytettynä kirjallisuuden välineenä, viittaus, jonka juuret löytyvät Raamatusta.

 

Yhteensoveltuva, vaikkakin käänteinen Mansonin käyttämän symbolismin kanssa videossa 'Tourniquet' Antichrist Svperstar ajanjakson aikana. Epätodellinen kohtaus, jossa ilmassa leijuvalle Mansonille pitää seuraa hänen muut bändijäsenensä eteerisessä, lähes kuolemanjälkeistä muistuttavassa paikassa (joka on videon kliimaksi sen jälkeen, kun osittain kuollut ja mädäntyvä Manson on näkyvillä ennen sitä), jossa musta hevonen on asetettu rinnakkain ilmeisesti langenneiden sielujen keskelle tässä tapauksessa.