the NachtKabarett

This is a translation.
For the original article, click here.
Bookmark and Share

Trismegistus

Alkuperäinen kirjoitus ja sisältö © Nick Kushner
Käännös: TheMagician

Trismegistus on Marilyn Mansonin taidenäyttelyn nimi, joka sai alkunsa Pariisissa 14.9.2004 ja jota seurasi näyttelyitä ympäri maailman. Trismegistus maalaus on kolminkertainen vesiväriteos Kristuksen naamasta ja se on nimetty mahtavan taikurin Hermes Trismegistuksen mukaan, jonka jotkut uskovat olevan Alkemian keksijä (ainakin kielikuvallisesti).

Yleisin ja tunnetuin historiallinen kuvaus Hermes Trismegistuksesta

"Hermes Trismegistus "Hermes Kolmesti-Suurin". Kreikkalainen Jumala Hermes ja Egyptiläinen Jumala Thot yhdistyivät yhdeksi hahmoksi, jonka sanottiin olevan ensimmäinen ja kaikkein mahtavin taikuri. Hermes Trismegistuksen väitettiin olevan muinainen Egyptiläinen pappi ja taikuri, jonka uskottiin kirjoittaneen 42 kirjaa kollektiivisesti tunnettuna Hermeettisenä kirjallisuutena. Nämä kirjat, mukaanluettuna Emerald Tablet ja Divine Pymander, kuvailevat universumin luomisen, ihmiskunnan sielun ja tavan saavuttaa hengellinen uudestisyntyminen."

Tricephalous Christ, Flanders: Pohjoinen Renessanssi,
Noin 1500 jaa.
Yllä olevasta kuvasta kiitos Zac Shiffer
Kuten monissa Kristillisissä allegorisissa kuvailuissa, symbologia kuvaa uskonnollisia teemoja, tässä tapauksessa esimerkiksi Kristinuskon konseptia Kolminaisuusopista. Mutta kuten Kristinuskon juuret tulevat pakanallisten uskomusten muokkauksesta, oli ne sitten tahallisia tai ei taiteilijan puolesta, esillä olevat teemat kuvastavat enemmän okkultistisia kuin Kristinuskollisia näkökulmia. Samoin Kristuksen kuvailussa Baphometilaisessa asennossa hahmoteltuna yllä, jonka konseptista läpi vuosisatojen sulautetuissa kulttuureissa oli tullut peruuttamattoman yhteenkietoutunut. Samalla tavoin yllä olevan maalauksen kanssa, että vaikka tarkoituksellinen konsepti on kuvailla Kolminaisuusopin näkökantaa, sen juuret tulevat Hermes Trismegistuksen kuvailun Pakanallisesta okkultismista.

Kuten The Tree Of Life kirjassa, jonka on kirjoittanut Israel Regardie, on suosittu kirja Alkemiasta, Kabbalasta ja Okkultismista, johon on viitattu monta kertaa NACHTKABARETT:ssa ja josta Manson on käyttänyt useita kielikuvia Holy Wood ajanjakson aikana. Termi 'Hermeettinen Kabbala', tai Läntinen Kabbala, on peräisin Hermes Trismegistuksesta. Kuten mainittu The Lamb Of God.com osiossa, Hermeettinen Kabbala on Länsimaalaistettu versio Kabbalasta, joka on omaksunut Egyptiläistä mytologiaa, Alkemiaa ja Sex Magickia. Se on sen tyyppinen magickin harjoittaminen, jota Aleister Crowley yleisimmin käytti ja josta tuli suosittu 1900-luvun vaihteessa Kultaisen Aamunkoiton kautta ja sitä yhä käytetään Itäisen Temppelin Veljeskunnan OTO:n, tai Ordo Templi Orientisin toimesta.

Jumala Hermes on myös Roomalaisen Jumalan MERKURIUKSEN ruumiillistuma. Lue lisää Merkuriuksesta ja sen Mansonin evokaatioista ALKEMIA & KABBALA osiosta.

Pitäytyessä nykyisen kuvaston kanssa samoilla linjoilla, yllä on aikainen reliefi eli kohokuva Hermes Trismegistuksesta kuvailtuna kolmipäisenä ratsastajana
Tuttavallisesti ja melko samankaltaisesti yllä olevaan kuvailuun, kuva kolmipäisestä Kristuksesta ilmestyi ensimmäisen kerran Marilyn Mansonin historiassa vuonna 1997 T-paidassa Antichrist Svperstar ajanjaksolla, johon oli painettu julistus 'ÄLÄ NÄE TOTUUTTA - ÄLÄ KUULE TOTUUTTA - ÄLÄ PUHU TOTUUTTA', ja T-paidan toisella puolen oli teksti BELIEVE, joka kuvaili Kristillistä tekopyhyyttä.
Veronican Huntu
maalannut Domenico Fetti (noin vuodelta 1620).

Erittäin kuuluisa kuvailu, joka antaa toisen ulottuvuuden Mansonin vesivärimaalaukselle Trismegistus, tämän ollen Pyhän Veronican Huntu. Kristillisessä perimätiedossa kerrotaan, että matkallaan Golgataan Kristuksen kaatuessa Pyhä Veronica tarjosi hänelle pyyhkeen tämän pyyhkien siihen naamansa ja siten jättäen kuvan naamastaan siihen ikuisiksi ajoiksi. Niin Pyhä Veronica on tunnettu ja kuvailtuna läpi historian ja taiteen.

Pyhä Veronica Hunnun kanssa
maalannut Mattia Preti (Il Cavaliere Calabrese)
noin vuodelta 1655-1660

Kristus Trismegistuksen Okkultistisen symbolismin lisäksi Mansonin vesivärimaalauksen lisätty elementti muistutti tarkalleen likaista maalausta, joka muistuttaa Kristuksen kuvaa vaatepalassa (ei pidä sekoittaa sitä Torinon Käärinliinaan, katso yltä) kuten kuvailtuna läpi taiteen kautta aikojen.

Veronican vaate Albrecht Dürerin 'Sudarium' kaiverruksessa vuodelta 1513

 

Manson luomuksensa Trismegistuksensa edessä eponyymisessä taidenäyttelyssä vuonna 2004.