the NachtKabarett

This is a translation.
For the original article, click here.
Bookmark and Share
Bookmark and Share

Κείμενα και περιεχόμενο © Nick Kushner Εκτός αν σημειώνεται σε διαφορετική περίπτωση

Μετάφραση; Μουτάφης Πασχάλης

Ο Twiggy Ramirez φέρει αναμφισβήτητα τον "συμπρωταγωνιστικό" ρόλο στο συγκρότημα του Manson, έχοντας συμμετάσχει εκτενέστατα στη δημιουργία του λεγόμενου "Τρίπτυχου" το οποίο περιλαμβάνει του δίσκους των 'Antichrist Svperstar', 'Mechanical Animals' και 'Holy Wood' . Ακολούθως παρουσιάζονται ορισμένα εικονικά ερεθίσματα τα οποία επηρέασαν και ενέπνευσαν τον Twiggy από την στιγμή που έγινε μέλος του συγκροτήματος πριν την ηχογράφηση του δίσκου "Portrait of an American Family" το 1994 ,έως και την επανασύνδεσή του με το συγκρότημα για την περιοδεία 'Rape of the World' το 2008.

Αριστερά : " Ο Αλχημιστής" Αλεχάνδρο Τζοντορόφσκυ (Alejandro Jodorowsky) στην ταινία " Το Ιερό Βουνό" (The Holy Mountain, 1973). Η ταινία αποτελεί πηγή έμπνευσης σε μεγάλο βαθμό τόσο για τον Manson όσο και το υπόλοιπο συγκρότημα. Στα δεξιά: O Twiggy Ramirez στην περιοδεία 'Rape of the World' το 2008 φορώντας την επί σκηνής ενδυμασία του "μάγου", μιμούμενος τον "Αλχημιστή" Αλεχάνδρο Τζοντορόφσκυ στην ταινία "Το Ιερό Βουνό"
The Alchemist | Alejandro Jodorowsky in The Holy Mountain

 

 

Twiggy Ramirez. Antichrist Superstar, 1997 Ο Twiggy Ramirez το 1997 κατά την περίοδο του 'Antichrist Svperstar' με το, τότε, χαρακτηριστικό του ξυρισμένο μέτωπο
Alejandro Jodorowsky in The Holy Mountain Charles Manson | prison video capture Divine in Pink Flamingos

Από τα αριστερά στα δεξιά : O Αλεχάνδρο Τζοντορόφσκυ σε στιγμιότυπο από την ταινία "Το Ιερό Βουνό" (The Holy Mountain, 1973), Ο Τσαλς Μάνσον κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας στα μέσα της δεκαετία του 1980 και η περιβόητη drag queen Ντιβάιν (Divine) ,στην ταινία "Τα Ροζ Φλαμίνγκο" (Pink Flamingos, 1972)- απ την οποία ταινία μάλιστα έχουν δημιουργηθεί αρκετά samples για τον δίσκο 'Portrait of an American Family'.

Οι τρείς αυτοί "δημαγωγοί" αναφέρονται εκτενώς από τον Manson και το υπόλοιπο συγκρότημα ως εμπνεύσεις, όντας "προκάτοχοι" της αισθητικής του ξυρισμένου μετώπου.

Προωθητική φωτογραφία του συγκροτήματος Marilyn Manson με τον Twiggy Ramirez και το χαρακτηριστικό του ξυρισμένο μέτωπο.

 

 

Twiggy Ramirez | 1995 Smells Like Children Twiggy Lawson

Από το ξεκίνημά του στο συγκρότημα Ο Twiggy Ramirez πήρε το θηλυκό πρόθεμα του ονόματός του από το μοντέλο Twiggy Lawson, η οποία στην δεκαετία του 1960 θεωρούνταν είδωλο της ποπ κουλτούρας. Η εξωτερική της εμφάνιση που παρέπεμπε σε "κλαδάκι" (twig σημαίνει κλαδί) και η χλωμή της επιδερμίδα (όπως η ηθοποιός Μία Φάροου στην ταινία "Το μωρό της Ρόζμαρι") την έκαναν ένα από τα γνωστότερα και πιο αναγνωρίσιμα μοντέλα που υπήρξαν ποτέ.

Μολονότι το συγκρότημα στο σύνολό του παρεκκλίνει από διάφορες αισθητικές νύξεις προς τα άτομα απ τα οποία έχουν υιοθετήσει τα ψευδώνυμα τους, ο Twiggy έχει προβεί σε μία εμφανής αναφορά με το μακιγιάζ του αντικατοπτρίζοντας μια "εξογκωμένη" έκδοση των χαρακτηριστικών βλεφαρίδων του μοντέλου Twiggy (Lawson).

Twiggy Lawson
Twiggy Lawson με τις χαρακτηριστικές της βλεφαρίδες και μία αφίσα από την περιοδεία 'Rape of the World' του Marilyn Manson το 2008 που απεικονίζει το μοντέλο Twiggy με το μέικ απ που χρησιμοποιούσε ο Manson κατά την διάρκεια της προαναφερθείσας περιοδείας

Το 1998, ο Twiggy Ramirez μαζί με την Twiggy Lawson συμμετείχαν απο κοινού στην ηχογράφηση του remake του κλασικού τραγουδιού της Dusty Springfield 'I Only Want To Be With You' για το soundtrack της ταινίας "Dead man on Campus".

 

 

Παλιό διαφημιστικό φυλλάδιο του συγκροτήματος Marilyn Manson που απεικονίζει τον Richard Ramirez, γνωστός με το όνομα "κυνηγός της νύχτας", στην περιβόητη πόζα με το Πεντάγραμμο χαραγμένο στην παλάμη του κατά την δικαστική ακροαματική διαδικασία. 17 Σεπτεμβρίου 1993. Η εικόνα είναι από την ιστοσελίδα SpookyKids.net.
[..] είναι πέρα απ την όποια εμπειρία σας
The Reflecting God. Antichrist Svperstar, 1996

Δεν είναι κάτι που θα καταλαβαίνατε ποτέ, αλλά έχω να πω κάτι. Βασικά, έχω πολλά να πω, αλλά τώρα δεν είναι ούτε η αρμόζουσα ώρα ή τόπος. Δεν ξέρω γιατί σπαταλώ το χρόνο μου ή γιατί αναπνέω. Αλλά τι στο διάολο? Όσο για τι έχει ειπωθεί για την ζωή μου, πάντα υπήρχαν ψεύτες και πάντα θα υπάρχουν. Δεν πιστεύω στο υποκριτικό ηθικολογικό δόγμα της αποκαλούμενης πολιτισμένης κοινωνίας. Πρέπει να δώ πέρα απ αυτό το δωμάτιο για να δώ όλους τους ψεύτες, τους μισητές μου, τους δολοφόνους, τους απατεώνες, τους θρασύδειλούς. Τα πραγματικά Τριματόδια της Γής. Το καθένα απ αυτά με το δικό του νόμιμο επάγγελμα.

Είστε όλοι σας σκουλήκια και με αρρωσταίνετε- απαξάπαντες υποκριτές. Και κανένας δεν το ξέρει αυτό καλύτερα απ αυτούς που σκοτώνουν για ασφάλεια, τόσο στα μουλωχτά όσο και στα φανερά, όπως κάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που σκοτώνουν στο όνομα του Θεού και της χώρας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο θεωρούν κατάλληλο. Δεν με αφορά να ακούσω όλες τις εκλογικεύσεις της κοινωνίας. Τις έχω ακούσει ξανά όλες τους, και τα πράγματα παραμένουν όλα τα ίδια.

Δεν μπορείτε να με καταλάβετε. Δεν θεωρώ πως μπορείτε. Δεν είστε ικανοί να το κάνετε.

Είμαι πέρα από την όποια εμπειρία σας..

Είμαι πέρα από τις έννοιες του καλού και του κάκου, Λεγεώνες της νύχτας μην επαναλάβετε τα λάθη του "Κυνηγού της Νύχτας" και να μη δείξετε κανένα έλεος. Θα λάβω την εκδίκηση μου. ο Λούσιφερ κατοικεί μέσα σ όλους μας. Έτσι απλά .

Richard Ramirez, κατα συρροή δολοφόνος. Κείμενο το οποίο εκφωνήθηκε απο τον ίδιο κατα τη δικαστική ακροαματική διαδικασία με την κατηγορία του φόνου
Αριστερά – ο "Κυνηγός της Νύχτας", Richard Ramirez στην αυθεντική φωτογραφία που τραβήχτηκε κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επιτίμηση των θεωριών περί "Σατανιστικών" κινήτρων σχετικά με τους φόνους που διέπραξε. Δεξιά : Αφίσα από την περιοδεία 'Rape of the World' του Marilyn Manson το 2008 που απεικονίζει τον Richard Ramirez την προαναφερθείσα πόζα.

 

 

Το εξώφυλλο του δίσκου των Goon Moon, που αποτελεί side project του Ramirez
Το απόκρυφιστικό σύμβολο, γνωστό ως Τρισκέλιο
a και b. Το σύμβολο αυτό είναι γνωστό ως το Τρίακρο ή Τρισκέλιο και πιθανώς προέρχεται απ την ένωση τριών τριγώνων. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σαν σύμβολο αποτελούμενο πλέον από ένα κεφάλι περικυκλωμένο από τρία πόδια ,το οποίο συνήθως συνδέεται με τις έννοιες του χρόνου και της ταχύτητας. Πολλοί αναλυτές εντοπίζουν την ύπαρξη του τρίποδου Τρισκέλιου τουλάχιστον δεκατρείς αιώνες πριν την γέννηση του Χριστού και εκτιμάται ότι θεωρούνταν φυλακτό ενάντια στο λεγόμενο "κακό μάτι".

. Η μορφή αυτή ονομάζεται Triquetrum και χρησιμοποιείται αντί του Τρισκέλιου ανάλογα με την αρέσκεια του χρήστη στις δυνάμεις της ταχύτητας που απεικονίζουν.

The Complete Book of Amulets & Talismans. του Migene González-Wippler

 

 

Oedipus | Twiggy Ramirez watercolor painting by Marilyn Manson'Oedipus' watercolor portrait of Twiggy Ramirez by Marilyn Manson

Πριν από την κυκλοφορία του "Holy Wood" την περίοδο 1999/2000, ο Manson ξεκίνησε να αποκαλύπτει τους πίνακες του με νερομπογιές τους οποίους είχε ξεκινήσει να δημιουργεί τρία χρόνια πριν. Ανάμεσα σε αυτά ήταν ένα πορτρέτο του Twiggy Ramirez του οποίου ο τίτλος "ο Οιδίποδας" αποκαλύφθηκε στην πρώτη διαδικτυακή έκθεση του Manson το 2002 με τον τίτλο "The Golden Age of Grotesque".

Ο τίτλος "Οιδίποδας" αναφέρεται στην κλασική αρχαία Ελληνική τραγωδία με το ίδιο όνομα, στην οποία ένας βασιλιάς λαμβάνει την προφητεία ότι ο υιός του μια μέρα θα τον σκοτώσει για να τον αναδεχθεί στον θρόνο και θα παντρευτεί την βασίλισσα (την ίδια του την μητέρα). Ο βασιλιάς, για να αντικρούσει την προφητεία, δένει τα πόδια του γιού του και τον αφήνει μόνο του να τον καταβροχθηθεί από τους λύκους σε ένα δάσος. Οι θεοί, για να μην καταστρατηγηθεί η απόφασή τους, παρεμβαίνουν και ελευθερώνουν τον Οιδίποδα, ο οποίος λόγο της συμπεριφοράς αυτής θα γαλουχηθεί για να γίνει ένας δυναμικός και κατακτητικός πολεμιστής ο οποίος τελικά θα καταλήξει να σφετεριστεί τον θρόνο του πατέρα του και να παντρευτεί την μητέρα του. Έχοντας εγκαταλειφτεί από μικρός και καθώς όντας ενήλικας έχει πλήρης αμνησία για το παρελ8όν του, πηγαίνει στο κρεβάτι με την μητέρα του ως τρόπαιο, μην έχοντας συναίσθηση της πραγματικής του σχέσης με αυτήν. Η μετέπειτα συναίσθηση της κατάστασης αυτής τελεσφόρησε σε ένα από τα πιο βασανιστικά και πιο εξαγνιστικά στοιχεία στην ιστορία του δράματος όπου ο Οιδίποδας βγάζει τα μάτια του ξεφωνίζοντας προς τους θεούς ότι δεν έχει πλέον την ικανότητα να δει την ευτυχία, ενώ η μητέρα/σύζυγος του αυτοκτονεί.

"Το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα"; Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, κατά την αποκρυπτογράφηση της ανθρώπινης κατάστασης που, όπως έθεσε, έχει τις ρίζες του σε διάφορες υποσυνείδητες σεξουαλικές καταστολές, ανέπτυξε την θεωρία πως μετά την ωρίμανση του άνδρα, η μητρική επιρροή είναι αυτή που διαμορφώνει τη αντίληψη του και τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Δηλαδή, τα χαρακτηριστικά που θα αναζητήσει το αρσενικό σε έναν σεξουαλικό σύντροφο θα φέρουν ομοιότητες με εκέινα της μητέρα του, είτε είναι η φυσική εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή οι τρόποι με τους οποίους η μητέρα του τον (ή δεν τον) ανέθρεψε. Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι ένα αρσενικό που χτυπιέται από τη μητέρα του ως παιδί για πειθαρχικούς σκοπούς μπορεί αργότερα να αναπτύξει ένα φετίχ σαδομαζοχισμού, όπου θα ζητήσει από την σεξουαλικό σύντροφο να την χτυπήσει, να τον χτυπήσει αυτή ή να τον ταπεινώσει στην υποσυνείδητη επιθυμία να επανέλθει σε την παιδική του διαμορφωμένη κατάσταση, απαιτώντας από τον σύντροφό του να τον μεταχειρίζεται όπως έκανε η μητέρα του. Έτσι, ταυτόχρονα φετιχάρει τη μητέρα του, οραματίζομενος την σεξουαλική του σύντροφο ως προέκταση της, ενώ παράλληλα την μισεί καθώς του προκαλέσε κακοποίηση ως παιδί, μια κατάσταση που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εκφρασεις μισογυνισμού στη μετέπειτα ζωή του.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της αγγλικής γλώσσας και των ετυμολογιών της έχει τις ρίζες του στην κλασική ελληνική και λατινική ορολογία, ο Φρόιντ αργότερα ονόμασε αυτή την προδιάθεση "Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα". Καθώς η ιστορία του Οιδιπόδειου Σύμπλεγματος, τόσο κατά τον Φρόυντ όσο και στα πλαίσια της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας, είναι πολύ ογκώδης για να εξεταστεί εδώ για σκοπούς, η παραπάνω σύνοψη κατηγοριοποιεί το ψυχολογικό σύμπλεγμα όσο το δυνατόν πιο συνοπτικά.

Αναφορικά με τον τίτλο του πίνακα "Οιδίποδας", ο Manson αναφέρεται στις πιθανές σεξουαλικές προτιμήσεις του Twiggy κατα τη διάρκεια συνέντευξής του το 1997 :

"Θέλω συνεχώς να σπάω τα όποια φράγματα μεταξύ ανδρών και γυναικών"I want to continue to break the barrier between male and female," αναφέρει ο Ramirez, ο οποίος αποτελέι την πιο έντονη παρουσιά στο συγκρότημα ντυμένος με κουρέλια, με dreadlock μαλλί και πολύχρωμο μακιγιάζ. "Αν θυμάμαι καλά, η πρώτη φορά που είχα στύση ήτανε όταν δοκίμασα το εσώρουχο της μητέρας μου. Είναι μια πτυχή του εαυτού μου με την οποία προσωπικά νιώθω άνετα. Προφανώς δεν είμαι ερμαφρόδιτος, παρόλο που πολλοί το πιστεύουν. Υπάρχει μια περιοχή μεταξύ των [δύο άκρων]. Δεν χρειάζεται να είναι εντός ετεροφυλικού, αμφιφυλόφιλου ή γκέι πλαισίων, είναι λίγο απ όλα.
'Twiggy: America's Androgynous Superstar' του Paul Gargano. Δημοσιεύθηκε από το Movie Mirror σε αποκλειστικό ειδικό τεύχος αφιερωμένο στον Marilyn Manson. 1997.

Στο ίδιο άρθο άρθρο αποκαλύπτεται πως η μητέρα του Twiggy υπήρξε περιδεύων "γκρούπι".

Ο ενθουσιασμός της μουσικής βιομηχανίας δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Twiggy, ο οποίος μεγάλωσε σε αυτήν. "Γεννήθηκα ενώ η μητέρα μου βρίσκονταν στο δρόμο, δεν είμαι ακριβώς σίγουρος πού ακριβώς γιατί εκείνη την περίοδο χορεύε στη σκηνή για το συγκρότημα Mountain της Leslie West. Χόρεύε και για τους Kinks", είπε, υπονοώντας ότι ο πατέρας του μπορεί να είναι είτε ο θρύλος της κιθάρας West ή ο Ray Davies των Kinks. "Καθώς μεγάλωνα περιτρυγιριζόμουν συνεχώς γύρω από τη μουσική. Η θεία μου, με την οποία ζούσα, ήταν επίσης γκρουπι, και ήταν φίλη με τους Ramones οι οποίοι έρχονταν συχνά [στο σπίτι μας], ενώ γνώριζε και ένα απο τα μέλη των Bee Gees."
'Twiggy: America's Androgynous Superstar' του Paul Gargano.

Παρόλο που, ως είθισται, οποιοδήποτε ισχύων αρεσενικό το οποίο φέρει την ανα πάσα στιγμή την επιθυμία του να προσφερθεί παθιασμένα με εθουσιασμό στο αντίθετο φύλλο, το πορτρέτο ακουαρέλας του Manson δύναται να αποκαλύψει μια πιθανή ψυχολογική προδιάθεση για την επιθυμία του Twiggy να επαγγέλεται ως ροκσταρ. Ταυτόχρονα, με τον Twiggy στη σκηνή υπάρχουν λεγεώνες από γυναίκες που θα τον ακολουθούσανε, όπως ακριβώς ο ίδιος έβλεπε τη μητέρα του μαζί με τους αστέρες της ροκ της παιδικής του ηλικίας.