the NachtKabarett

This is a translation.
For the original article, click here.
Bookmark and Share

Το Γκροτέσκο Μπουρλέσκο

Όλες οι εγγραφές & τα περιεχόμενα από τον © Nick Kushner εάν δεν αναφέρεται διαφορετικά
Μετάφραση από τον George Sardis

Εκτέλεση του PARA-NOIR του πιο ανήθικου και σεξουαλικά αμφιλεγόμενου τραγουδιού στο The Golden Age Of Grotesque.
May Milton May Belfort

Μια θεωρία του Γκροτέσκο Μπουρλέσκο της σκηνικής παρουσίας του Manson, όπως επίσης και οι στιχουργικές εικόνες του Golden Age Of Grotesque ήταν η γεμάτη με Αψέντι Παριζιάνικη νυχτερινή ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα στην Γαλλία. Αυτή η νυχτερινή ζωή συχνά απεικονίζεται στα έργα του Henri de Toulouse-Lautrec, καλλιτέχνη του 19ου αιώνα ο οποίος απέκτησε την φήμη του σχεδιάζοντας πόστερ για το Moulin Rouge και για γνωστές χορεύτριες της εποχής όπως η Jane Avril, η Yvette Guilbert και η May Belfort, από τις οποίες ο Manson οικειοποιήθηκε μέρος από τις χορογραφίες τους. Εντυπωσιασμένος από αυτή την κουλτούρα της αποσύνθεσης, του γυναικείου ομοφυλοφιλισμού, οικειοποιήθηκε αυτόν τον τρόπο ζωής για κάποιο διάστημα, ζώντας ακόμα και σε έναν οίκο ανοχής και τον χρησιμοποίησε για καλλιτεχνική έμπνευση. Ο Toulouse Lautrec επειδή ήταν νάνος εκ γενετής, όποτε τον αντιμετώπιζαν περίεργα εξαιτίας του γκροτέσκο και όχι κολακευτικό τρόπο που απεικόνιζε τα μοντέλα του, η απάντηση του ήταν ότι απλά απεικόνιζε τον κόσμο γύρω του από την θέση η οποία του ήταν πιο οικία, του εαυτού του.

Το παρακάτω είναι απόσπασμα από το βιβλίο The Tragic Life Of Toulouse-Lautrec που αφορά τους καλλιτέχνες και πολλές πτυχές της Παριζιάνικης νυχτερινής ζωής, όπως την έζησε ο Toulouse, του οποίου πολλά στοιχεία οικειοποιήθηκαν από το Γκροτέσκο Μπουρλέσκο.

’Ένα από τα δύο αγαπημένα του καφέ-σκηνή ήταν το Les Décadents,που βρισκόταν στον παλιό δρόμο που έμενε, στην οδό Fontaine. Το μέρος είχε καλή φήμη. Είχε ανοίξει στης αρχές του 1893, μετά από αρκετές δυσκολίες έκλεισε μετά από δεκαοκτώ μήνες, όταν διοργάνωσε ένα πολύ προκλητικό σόου το οποίο ούτε η χαλαρή λογοκρισία της εποχής μπόρεσε να αγνοήσει. Άνοιξε ξανά το 1895 προσθέτοντας στο πρόγραμμά του την Αγγλίδα χορεύτρια May Milton και την Ιρλανδή τραγουδίστρια May Belfort. Η κοπέλα από την Αγγλία είχε έντονα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο, χλωμή και ανέκφραστη για το είδος της, αλλά οι γνώσεις της, ο χορός της και η χάρη της κέρδισαν τις εντυπώσεις σε μια πόλη που είχε βαρεθεί την ένταση από την έντονη διασκέδαση, ήταν ακόμα μαθητευόμενη της Jane Avril πριν την ανακαλύψουν οι μάνατζερ των καφέ-σκηνών και της δώσουν το ψευδώνυμο ‘Missaussi’ εξαιτίας της απαράλλακτης επιθυμίας της Jane να προσθέσει σε ένα πάρτι το όνομα ‘Miss Aussi’.

’Η May Belfort, της οποίας το πορτραίτο ζωγράφισε παραπάνω από μια φορά και για την οποία έφτιαξε και ένα πόστερ, ήταν τέλεια στο να διατηρήσει τον τόνο του μαγαζιού. Ήταν μια από τις λίγες κοπέλες που σύχναζαν στο Ιρλανδό-Αμερικάνικο μπαρ, όπου ο Toulouse-Lautrec της ζωγράφισε με τον μπάρμαν και τον φίλο του Tom, και ήταν μάλλον το πιο εντυπωσιακό μοντέλο από όλα τα προηγούμενά του. Το κομμάτι της στο Les Décadents ήταν απλό αλλά αποτελεσματικό. Εμφανιζόταν στην σκηνή ντυμένη σαν μωρό, φορώντας ένα κίτρινο βραδινό φόρεμα με φαρδιά στους καρπούς, άσπρα μανίκια, η μακριές μαύρες μπούκλες της έπεφταν πίσω, μέσα από ένα βραδινό άσπρο καπέλο και κρατούσε ένα μαύρο γατάκι ανάμεσα στα χέρια τις. Παρέμενε ακίνητη και ανέκφραστη μπροστά στο κοινό και νιαούριζε με αισθησιακή φωνή και έλεγε:


Έχω μια μικρή γάτα
Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό

και άλλα παρόμοια σαν νανούρισμα.

"Αυτή η παράσταση φάνηκε σαν να μην κούραζε ποτέ τους σκληροπυρηνικούς παρευρισκόμενους του Les Décadents, όπως επίσης και στο Jardin de Paris και σε μισή ντουζίνα άλλων εμφανίσεων πριν από αυτό. Γελούσαν δυνατά, χειροκρςτούσαν, τραδουδούσαν δυνατά το ρεφρέν του "I've got a little cat" και όλοι είμασταν γοητευμένοι. "

"Αυτή η θρασύς εισβολή στα πολύ σοφιστικέ café-concert ήταν ίσως αρκετή για να εξασφαλίσει την επιτυχία της, αλλά η αληθινή εξήγηση της οργής της May Belfort υπήρχε σε αντίθεση, γνωστή σε όλους τους παρευρισκόμενους, ανάμεσα στο θέαμα που του προσφερόταν κάθε νύχτα – τα μωρουδιακά ρούχα, η ντροπαλή στάση, η παιδική φωνή και οι λέξεις – και η προσωπική ζωή της τραγουδίστριας – όχι και τόσο προσωπική τελικά, από την στιγμή που κατέβηκε από την σκηνή και έγινε διαβόητη στον χώρο. Όλα αυτά έκαναν την μεταμφίεση της ακόμα πιο προκλητική – όπως επίσης και η περιστασιακή χρήση του έντονου μαύρου make-up στα μάτια, το μόνο χαρακτηριστικό που επέτρεπε η ίδια να μετακινείται κατά την διάρκεια των τραγουδιών της – και αυτή την αποκάλυψη μεταμφιεσμένης κακίας κατάφερε να αποθανατίσει με εξαιρετική δεξιότητα ο Toulouse-Lautrec..."

Cissie Loftus, 1895

 

"Πολύ διαφορετική προσέγγιση [του Toulouse-Lautrec] της Cissie Loftus . Η λιθογραφία του... Την δείχνει να μιμείται άντρα τραγουδιστή γνωστών επιτυχιών: το στώμα αρκετά στραβό, το πλάγια φορεμένο καπέλο, η απρόσεκτη στάση του μπαστουνιού που κρατούσε, ο βηματισμός της σε όλο το μήκος της σκηνής, όλα παρόντα σε λίγες γραμμές, τυπικό έργο του Toulouse-Lautrec, η μίμηση μιας μίμησης."
May Belfort, 1895

 

"Η αλιθηνή εξήγηση της οργής της May Belfort παρούσα στην αντίθεση... ανάμεσα στο θέαμα που τους πρόσφερε κάθε βράδυ – τα μωρουδιακά ρούχα, η ντροπαλή στάση, η παιδική φωνή και οι λέξεις – και η προσωπική ζωή της τραγουδίστριας... αυτή την αποκάλυψη μεταμφιεσμένης κακίας κατάφερε να αποθανατίσει με εξαιρετική δεξιότητα ο Toulouse-Lautrec."
Από Την Τραγική Ζωή Του Toulouse-Lautrec. Στοιχεία των νυχτερινών παραστάσεων των δύο κυριών που αποθανατίστηκαν από τον Toulouse-Lautrec είναι φανερά στις παραστάσεις του Manson, όπως το στραβωμένο στόμα, το καπέλο και η κινήσεις του στην σκηνή, όπως επίσης και των κοριτσιών που τον πλαισιώνουν μιμούμενες τις κινήσεις του.
Ζωντανή παράσταση του Para-noir και ένα εξώφυλο εφημερίδας/περιοδικού με την Cissie Loftus

 

Άλλη μια πτυχή που επικαλείται η παράσταση του Para-noir, οι Σιαμαίες δίδυμες Daisy και Violet Hilton, των οποίων η παράσταση, τα φορέματα και τα μαλλιά είναι παρόμοια με τις δίδυμες του Manson στο Para-noir. Οι δίδυμες είναι καλλιτέχνιδες παραστάσεων, με πιο γνωστή τους εμφάνιση στην ταινία Freaks της οποίας ο Manson είναι φαν.

Το παρακάτω είναι κείμενο από το site Phreeque.tripod.com :

"Η Daisy και η Violet Hilton γεννήθηκαν στο Brighton, East Sussex, στην Αγγλία στης February 5, 1908 από μια νεαρή, ανύπαντρη κοπέλα που δούλεθε σε μπάρ, την Kate Skinner. Υιοθετήθηκαν από το αφεντικό της και παραμάνα της, Mary Hilton. Οι αδερφές ήταν σιαμαίες δίδυμες – ενωμένες στους γοφούς και στα οπίσθια. Μοιραζόντουσαν την ίδια κυκλοφορία αίματος και ήταν ενωμένες στην λεκάνη αλλά δεν μοιράζονταν κανένα βασικό όργανο. Σύντομα αφού η Mary Hilton πήρε τις δίδυμες, τις έκθετε σε όλη την Αμερική και Ευρώπη. Ήταν υποχρεωμένες να την αποκαλούν ‘Auntie Lou' και τον σύζυγο της 'Sir'. Μέχρι τον έκτο και τελευταίο γάμο της με τον Meyer Meyers, η Mary Hilton κράτησε τις δίδυμες μακριά από την κοινή θέα και τους παρείχε εκτεταμένα μαθήματα τραγουδιού, χορού, πιάνου, βιολιού, κλαρινέτου και σαξόφωνου. Έζησαν με τους Meyerses σε μια έπαυλη στο San Antonio, στο Texas μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1930s.

"Λεπτομέρειες από την πρώιμη ζωή τους δεν υπάρχουν πολλές, αφού φυλλάδια με την ‘αληθινή ζωή’ τους μοιράζονταν στις παραστάσεις τους, που όμως παρουσίαζαν μια μη αληθινή ζωή τους. Όμως, στην αυτοβιογραφία τους, γραμμένη το 1942, αναφέρεται ότι οι σύζυγοι της Mary Hilton ήταν βίαιοι. (Ο Mannix τις περιγράφει χαρούμενες, καλοβαλμένες, ενώ ο Bogdan ζωγραφίζει την πρώιμη ζωή τους σαν ένα τρομακτικό κύκλο κατάχρησης και εκμετάλλευσης. Η αλήθεια μάλλον βρίσκεται κάπου στην μέση.) Όταν η Mary πέθανε, ο σύζυγος της και η κόρη της ανέλαβαν να μανατζάρουν τις αδερφές. Το 1931, όμως οι αδερφές κατέθεσαν μήνυση ζητώντας την ανεξαρτησία τους. Σταμάτησαν τις περιοδείες, που σιχαίνονταν, και έγιναν μέλη του Vaudeville, ξεκινώντας το σόου ‘The Hilton Sisters' Revue’.

"Το 1932 οι δίδυμες εμφανίστηκαν στην ταινία Freaks, η οποία τόλμησε να θέσει την ερώτηση του αν σιαμαίοι δίδυμοι μπορούν να έχουν ερωτική ζωή. Στην περίπτωση των αδερφών, η απάντηση είναι ναι – ήταν διαβόητες για τις πολλές σχέσεις τους και σκόπιμος προσπαθούσε η μια να συναγωνιστεί την άλλη. Επειδή μπορούσαν να μοιραστούν αισθήσεις, όπως φένεται στην ταινία, κατάφεραν να χωριστούν εγκεφαλικά με προσπάθεια.Η Daisy ακόμα έβαφε τα μαλλιά της ξανθά γιατί δεν της άρεσε να την μπερδεύουν με την αδερφή της."

Η Violet & Daisy Hilton στο Freaks Η Violet & Daisy, σιαμαίες με ‘χωριστούς’ σύντροφους.
"Δεν μας πειράζει να μας κοιτάνε επίμονα οι άνθρωποι. Το έχουμε συνηθίσει. Ποτέ δεν γνωρίσαμε κάτι διαφορετικό."
Η Daisy Hilton

 

 

André Masson. Κούκλα για την έκθεση ’Exposition Internationale du Surréalisme’, Paris, 1938 Σπάνια και φυλακισμένη σε κλουβί από το βίντεο ‘mOBSCENE’
The Grotesk Burlesk; Manson performing with "Οι May Milton/Daisy Hilton" (Vanessa Huntoon) και "Οι May Belfort/Violet Hilton" (Andrea Sikie)
Οι Τρείς Μάγισσες από το Gottfried. Από το έργο του Shakespeare ’Macbeth’, σε έκδοση του Helnwein του 1988. Πληγές στα πρόσωπα της ομορφιάς. Από το mOBSCENE;the Grotesk Cabaret "Σχεδιάστηκαν από την Dita και εμένα. Εμπνευστήκαμε από τα U.S.O. σόου της Busby Berkeley, Το Βερολίνο του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και το 'Macbeth' Του Gottfried Helnwein."
Δύο εκδόσεις των Μαγγισών του Shakespeare στο Macbeth
Σκηνή, κοστούμια και make-up: από τον Gottfried Helnwein, 1995
A und K oder Brudermord wiedergutgemacht, Play του Albert Drach ιδέα, σκηνή και κοστούμια εμπνευσμένα και βασισμένα στα έργα του Gottfried Helnwein, 1996 Πληγωμένο παιδί από το mOBSCENE

 

Manassé ’Dangerous Passion’, ζωγραφιά για τον εθισμό στην ηρωίνη από το βιβλίο ’Voluptuous Panic’ Doppel-Needle Injection, Φωτογραφία της Dita von Teese. Καλλιτεχνικός συνδιασμός μεταξή του Marilyn Manson και του Gottfried Helnwein
From Τα Καυτά Κορίτσια του Weimar Berlin
Σχεδιασμός εξωφύλλου του COCAIN
του Franz Wolfgang Koebner
Το GROTESK BURLESK του Manson
παράσταση του 2003
Mager, ’The Complete Vice’
Από το βιβλίο ’Voluptuous Panic’

 

 

'Never' του Dominguez για το ’Exposition Internationale du Surréalisme’, Παρίσι, 1938 Καρέ από το ‘DOPPELHERZ’
Από το ’The Hot Girls Of Weimar Berlin’ Ο Manson φορώντας ψεύτικη μύτη για το DOPPELHERZ

"Τρείς ήταν οι τρόποι εορτασμού στο Βερολίνο. Μια μεταμφίεση που περιελάμβανε αμφιέσεις και δραματικά στοιχεία έκθεσης τον προσώπων. Στην εκδήλωση, κάποιος μπορούσε να δει τα πιο ευφάνταστα κοστούμια. Όσοι φορούσαν μάσκες, απαιτούνταν να φορούν επίσημη ένδυση και μια εξωτική μάσκα ή μια μάσκα που κάλυπτε το μισό πρόσωπο. Κάθε βράδυ μπορούσε κάποιος να αλλάζει ταυτότητα αν ήθελε, και να βγαίνει ραντεβού με σάτυρους, κλόουν μέχρι μεγαλόψυχους γηραιούς κυρίους.

"Υπάρχει μεγάλη ελευθερία όταν κάποιος φορεί μάσκα."

Τα ’Hot Girls Of Weimar Berlin’
Από το ’The Hot Girls Of Weimar Berlin’ Εσωτερικό οπισθώφυλλο του ‘Antichritst Superstar’. (Για τις απόκρυφες εξηγλησεις της εικόνας, δείτε το Tarot & Holy Wood του The NACHTKABARETT)
Πόστερ του 1972 για την ταινία Kabaret Lest We Forget CD artwork
Βίντεο του Manson από το mOBSCENE με κοπέλες να φορούν κάλτσες και περιστρεφόμενη σβάστικα στο βάθος

 

 

Ο Manson μπροστά στο The Berliner Dome με την "May Belfort/Violet Hilton" και την "May Milton/Daisy Hilton" για το Grotesk Burlesk Φωτογραφία και σκηνοθεσία από τον Gottfried Helnwein και Marilyn Manson
Το Berliner Dome
Germany

"Πήγαμε μπροστά στο Dome του Βερολίνου το σούρουπο και ένοιωσα σαν να ΄μηουν μέσα σε έναν πίνακά μου, τον 'The Death of Art.' Ο Helnwein και εγώ δημιουργήσαμε μια ζωντανή αναπαράσταση με δύο ανίκανες γυναίκες με πολλές οικογένειες που βρίσκονταν εκεί να σταματούν ότι έκαναν για να κοιτάξουν. Φυσικά το καταγράψαμε για μελλοντική χρήση. Αλλά δεν άρχισε εκεί... ."

Ο Marilyn Manson
4/21/2003

MarilynManson.com
The Death Of Art
Έργο με νερομπογιές του Marilyn Manson, 2002